ТЕЦ Марица 3 - Димитровград временно спира работа заради замърсяване на

...
ТЕЦ Марица 3 - Димитровград временно спира работа заради замърсяване на
Коментари Харесай

ТЕЦ Марица 3 - Димитровград временно спря работа заради замърсяване на въздуха

ТЕЦ " Марица 3 " - Димитровград краткотрайно стопира работа заради замърсяване на въздуха, като се работи за понижаване на мощностите. Това оповестиха на брифинг екоминистърът Росица Карамфилова и министърът на енергетиката Росен Христов във връзка замърсяването на въздуха в Димитровград. Благодарение на дерогация от страна на Европейска комисия се разрешава 3 средноденонощни превишения на нормите и 24 средночасови. В интервала от петък до събота Топлоелектрическа централа " Марица 3 " е направил 8 средночасови превишения от 24 разрешени общо за всички централи у нас. Междувременно против страната ни се водят две наказателни процедури за качеството на въздуха - за високото равнище на фини прахови частици и за високи равнища на серен диоксид.

" В събота са открити високи превишения на нормите на серен диоксид. В ранния преди обяд бяха регистрирани три превишения на алармените прагове, което докара до нуждата от оповестяване и повдигане на популацията с оглед отбрана на тяхното здраве. Моментът е сериозен, тъй като против България има две наказателни процедури, свързани с качеството на атмосферния въздух. Едната е обвързвана с нарушение на нормите на серен диоксид, а другата е с финни прахови частици ", уточни екоминистърът Росица Карамфилова.

В момента Министерството на околната среда се готви и дава нужната информация на Европейската комисия, с цел да покажем дали имаме утойчива наклонност към понижаване на нормите на серен диоксид, добави тя. 

" За страдание обстановката, която породи в границите на петък и събота, слага под голям риск страната ни и води до отрицателна наклонност. В рамките на по-малко от 12 часа от петък до събота в Димитровград са регистрирани осем превишения на нормите на серен диоксид. В събота ние достигнахме прага на трите средноденонощни правила. Ситуацията е извънредно сериозна и са нужни значими и решителни стъпки, с цел да не сложим страната в риск. Тъй като сега сме в дейна правосъдна фаза и финансовите наказания, които се чакат са в извънредно огромни размери, от една страна ще бъдат заплатени освен глобите, които са парични, а въпреки това има и риск за здравето на популацията. Има риск и за енергийната система ", сподели още министърът на околната среда и водите. 

Тя обърна внимание на това, че в границите на двете правосъдно каузи, които се водят против страната ни, във всеки един миг има голяма възможност съдът да постанови ограничения, които по всяка възможност да са свързани с лишаване на дерогациите, дадени във връзка с нормите на серен диоксид на огромните горивни съоръжения в Маришкия басейн. Втората мярка, която съдът може да постанови, е ясно и изрично понижаване на мощностите, даже има възможност от затваряне на централите. 

" В момента Топлоелектрическа централа " Марица 3 " не работи. Имахме среща и с оператора, той схваща обстановката. В момента се работи за понижаване на мощностите. Ако извърши екологичните наставления, работата му ще бъде обновена. Според министърът на енергетиката Росен Христов прекъсването на работа на ТЕЦ-а няма да се отрази съществено на производството на ток у нас, защото мощностите му са незначителни.

Топлоелектрическа централа " Брикел " работи, само че там са организирани непрекъснати и ежедневни инспекции от страна на Министерство на околната среда и водите. За задачата са командировани чиновници от разнообразни районни екоинспекции, които дежурят и през почините дни.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР